Spiral

GYNÆKOLOG 
STINNE HOLM BERGHOLDT

Personlig, professionel
og nærværende

-

telefon, 66136012
Telefontid, 9-11 mandag - torsdag

Vestergade 39, 3 tv
5000 Odense C

Der er to forskellige typer af spiral:  hormonspiral og kobberspiral. Hvilken type, du vælger, afhænger af forskellige faktorer som fx din cyklus, blødningsmængde og ikke mindst af dine ønsker og forventninger til spiralen. Du kan læse mere om de forskellige typer af spiral i vores præventionsguide.

ForberedelseDet optimale tidspunkt for anlæggelse af spiral er i slutningen af en menstruation, når blødningen er aftaget. Når det er besluttet, at du skal have lagt en spiral, skal du derfor skrive til klinikken via lægevejen.dk (se link på forsiden eller skriv adressen i søgefeltet) på din 1. blødningsdag- også selvom det er i weekenden (så svarer vi mandag morgen)! Vi sender dig så en tid ca 5-8 dage senere, hvor spiralen bliver lagt.

Hvis du ikke tidligere har haft en spiral og ikke tidligere har været gravid (og måske ikke engang har fået lavet gynækologisk undersøgelse tidligere), så får du altid først en tid til information om spiralen og til en gynækologisk undersøgelse og indvendig scanning- og herefter skriver du så til klinikken på lægevejen.dk på din næste menstruations 1. blødningsdag, som beskrevet ovenfor.

Du skal selv medbringe spiralen. Du kan købe den på apoteket. Recepten kan du få hos din egen læge, eller du kan kontakte klinikken, så laver vi recepten til dig.

Inden du møder til oplægning af spiral, kan du med fordel tage smertestillende håndkøbsmedicin (1 g Panodil® og evt. 400 mg Ipren®) for at mindske en menstruationslignende smerte, der kan forekomme efter indgrebet, og for at mindske ubehaget ved oplægningen. I langt de fleste tilfælde er det en hurtig procedure, der kun giver beskedent ubehag.

SpiraloplægningInden spiralen oplægges foretages en gynækologisk undersøgelse og en ultralydsscanning, hvor livmoderens størrelse og form vurderes. Ofte laves også en poding for klamydia, så der ikke risikeres at sprede bakterier vra skeden til livmoderhulen, når spiralen bliver lagt op. Hvis podningen er positiv udskrives antibiotika og din partner skal undersøges og behandles.

Hvis du ikke tidligere har haft spiral eller fx aldrig tidligere har fået lavet gynækologisk undersøgelse, plejer vi at lave den indledende undersøgelse med gynækologisk undersøgelse og indvendig scanning først, og så aftale en anden dag, hvor selve spiralen oplægges, hvor du så er forberedt på, hvad der skal ske. Oftest aftaler vi, at du skriver til os via lægevejen.dk på din næste menstruations 1. blødningsdag, og at vi så sender dig en til ca en uge senere, så spiralen lægges op, lige når blødningen er overstået.

I forbindelse med oplægningen af spiralen måles livmoderens dybde for at sikre, at spiralen placeres på det rigtige sted, dvs i toppen af livmoderhulen. Herefter føres spiralen op i livmoderen gennem et tyndt plastikrør, og vingerne på spiralen foldes ud. Snorene klippes ca. 2 cm under livmoderhalsen, så den er let at fjerne igen ved et træk i snorene. Snorene kan godt være lidt stive i starten, men bliver mere bløde med tiden, og lægger sig rundt langs livmoderhalsen. Når spiralen er lagt op, foretages en ultralydsscanning igen for at kontrollere, at spiralen er placeret korrekt.

Derefter er du klar til at tage hjem. Du er beskyttet mod graviditet straks efter oplægningen.

Efter oplægning

Du kan have let menstruationslignende ømhed og bløde lidt i dagene efter spiraloplægningen. Så længe, der er blødning, frarådes svømning, karbad og samleje. Dette er med henblik på at mindske risikoen for infektion.

Vi anbefaler ikke at man anvender tampon eller menstruationskop da der vil være risiko for at man kommer til at trække spiralen med ud.

Du bør kontakte lægen, hvis du får feber, smerter eller ildelugtende udflåd efter anlæggelsen. Desuden ved mistanke om, at spiralen er blevet udstødt eller ikke sidder rigtigt.

I nogle tilfælde vurderer vi, at vi bør se dig til en kontrol af spiralen 2-3 måneder efter anlæggelsen.

Du bør kontakte lægeVed mistanke om at spiralen er udstødt eller ikke sidder korrekt.
Ved mistanke om graviditet.
Ved feber, smerter og ildelugtende udflåd.
Ved pludselige ændringer i dit blødningsmønster.
Ved bivirkninger der ikke ophører.

Virkning af hormonspiralenHormonspiralen afgiver dagligt en lille mængde levonorgestrel, som er et gestagen. Hormonet mindsker slimhinden i livmoderen, men ikke din normale hormoncyklus. Undersøgelser viser, at hormonspiralen ikke giver vægtstigning på over 500 gram. Spiralen påvirker ikke kolesteroltallet. Kobberspiralen afgiver en lille mængde kobber til slimhinden i livmoderhulen, og ligger der desuden som et fremmedlegeme. Tilsammen forhindrer dette, at et æg sætter sig fast i slimhinden.

Ulemper ved spiralMange har pletblødninger i 3-6 måneder i indkøringsfasen. Enkelte kan have øget uren hud på Mirena. Ganske få har humørsvingninger og brystspænding i starten, men det forsvinder som regel efter nogle måneder.

Kobberspiralen kan give kraftigere menstruationer, end man ellers har været vant til, og egner sig derfor ikke til, hvis man i forvejen bløder kraftigt.Nolge få føler, at spiralen generer, og må have den fjernet igen.

PrisHormonspiralen koster ca. 1200 kr uden tilskud. Får du spiralen pga. kraftige blødninger giver Lægemiddelstyrelsen og Danmark tilskud på 200-700 kr. Er du under 18 år kan egen læge også søge tilskud pga. kraftige blødninger /smerter.

Kobberspiralen koster ca. 400 kr og kan købes på apoteket uden recept.

Kan jeg selv mærke om spiralen sidder på plads?Du kan med en finger mærke de to tråde der hænger et stykke ned i skeden (ca. 2 cm). Kan du ikke mærke trådende og kan din læge ikke se trådene, bør du have udført en kontrol ultralydsscanning, da spiralen kan være blødt ud med en menstruation. Alternativt er trådene bare ”kravlet op” i livmoderhalskanalen, hvilket ikke betyder noget for virkningen af spiralen, men kan betyde, at en gynækolog skal fjerne den med en ”spiralfanger”, når den skal skiftes eller du vil have den fjernet.

Spiral appNår du har fået anlagt spiral, kan du downloade en appen minspiral, koden til appen er:
Kylena spiral: 5555
Mirena spiral: 6666

Ønsker du at læse mere om forskellige præventionsformer og spiraler kan du læse vores præventionsvejledning eller tjekke hjemmesiden www.minprævention.dk

download vejledning som pdf