Når du og evt din partner er henvist til fertilitetsudredning og -behandling fra din egen læge, skal du efterfølgende selv kontakte klinikken og bestille en tid. Ifbm du får en tid, bliver der bestilt nogle blodprøver, hvor vi bl.a. måler dine kvindelige hormoner, mælkehormon, stofskifte, D vitamin, om du har antistoffer mod røde hunde, din ægreserve (vha en markør, der hedder AMH) og hvor du screenes for HIV og hepatitis. Vi tjekker desuden, om du har fået lavet celleskrab inden for de sidste 3 år, og om du er podet for klamydia inden for de sidste måneder. Hvis ikke, kan vi aftale at lave celleskrab og pode dig ved den første konsultation i klinikken.
Vær opmærksom på, at Dansk Fertilitetsselskab anbefaler følgende BMI grænser for kvinder henvist til fertilitetsbehandling: hvis du er under 30 år skal dit BMI være under 30, og hvis du er over 30 år skal dit BMI være under 35 for at opfylde betingelserne for at kunne tilbydes fertilitetsbehandling (med enkelte undtagelser, fx risiko for tidlig overgangsalder eller forventet lav ægreserve, fx efter kemoterapi).
Når du (og din partner, hvis du har en) kommer til den første samtale, gennemgås svar på alle prøverne, og hvis der mangler nogle, bestilles disse. Herefter bliver du ultralydsscannet og måske bliver der lavet gynækologisk undersøgelse (hvis du skal podes eller have lavet celleskrab). Ved scanningen vurderes din livmoder og slimhinden i livmoderhulen, samt dine æggestokke og forventede ægreserve.
Herefter gennemgås planen for fertilitetsbehandlingen (som også er beskrevet her på hjemmesiden).
I nogle tilfælde vurderes det, at der skal laves en passageundersøgelse, hvor passagen i æggelederne undersøges ved en ultralydsscanning, hvor der samtidig sprøjtes væske op i livmoderhulen og videre ud i æggelederne. Se flere detaljer om passageundersøgelsen på hjemmesiden under "Passageundersøgelse (HSU)".
Hvis alle prøver er normale og der er fundet fin passage gennem æggelederne (og din partners sædkvalitet også er fundet egnet til inseminationsbehandling) er du klar til inseminationsbehandling.
Tekst